RKC Waalwijk speelt derby in Tilburg

Voor het eerst sinds het seizoen 2021/22 staat de derby tussen RKC Waalwijk en Willem II weer op het programma in de Eredivisie. Willem II promoveerde afgelopen seizoen vanuit de Keuken Kampioen Divisie en dus is het weer tijd voor dit beladen affiche. De wedstrijd zal komende zondag worden afgetrapt in het Koning Willem II Stadion om 14:30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. De Geelblauwen zullen in Tilburg worden gesteund door een uitverkocht uitvak.

Vorige wedstrijd

In de laatste competitiewedstrijd voor de afgelopen interlandperiode ontving RKC Waalwijk AZ in het Mandemakers Stadion. In de eerste helft wisten de bezoekers twee keer snel achter elkaar doelman Jeroen Houwen te verschalken, waardoor de Geelblauwen met een 0-2 achterstand op het scorebord de kleedkamer opzochten. Beide doelpunten kwamen van de voet van Ruben van Bommel. In de tweede helft liep de ingevallen Michiel Kramer tegen een rode kaart aan, waardoor de ploeg van Henk Fraser vanaf minuut 72 met tien man kwamen te staan. Desondanks wist RKC Waalwijk de Alkmaarders lange tijd van verdere doelpunten af te houden, maar moesten in minuut 87 toch nog een goal van Mexx Meerdink incasseren. Het doelpunt van de invaller bepaalde de eindstand op 0-3 in het voordeel van de Alkmaarse formatie.

De tegenstander

Na de degradatie in seizoen 2021/22 is Willem II na een periode van twee jaar weer terug in de Eredivisie. De promovendus uit Tilburg kent tot dusver een prima seizoensstart en staat momenteel met vijf punten op de negende plaats. In de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen werd een punt gepakt in de Kuijp tegen Feyenoord na een laat doelpunt van nieuwe spits Kyan Vaessen. In de twee wedstrijden daarna werd thuis gewonnen van Go Ahead Eagles en gelijk gespeeld op bezoek in Almelo bij Heracles. In de laatste wedstrijd werd er in extremis met 2-1 verloren op het Kasteel van Sparta.

Verder zag Willem II na de promotie naar de Eredivisie een aantal sterkhouders vertrekken. Zo werd Thijs Oosting verkocht aan FC Groningen en verlieten Matthias Verreth, Max Svensson en Michael de Leeuw de club op transfervrije basis. De Tilburgers shopten voornamelijk bij onze Zuiderburen om deze uitgaande transfers op te vangen. Zo kwamen Cisse Sandra, Kyan Vaessen en Mickaël Tirpan alle drie over vanuit de Belgische competitie.

Weerzien

Voor twee leden binnen de selectie en staf van RKC Waalwijk betekent het treffen met Willem II een weerzien met een oud werkgever. Godfried Roemeratoe werd in het seizoen 2021/22 door FC Twente verhuurd aan de Tilburgers en kwam in deze periode tot 22 wedstrijden waarin hij één keer scoorde. Verder kwam ook het nieuwste staflid van de Geelblauwen, Hans Mulder, voor beide clubs uit. Mulder doorliep de gehele jeugdopleiding van RKC Waalwijk, maakte vervolgens de overstap naar Willem II om in het seizoen 2017/18 weer terug te keren bij de Geelblauwen. De centrale verdediger annex middenvelder droeg 55 duels het shirt van de Tilburgers waarin hij vijf doelpunten maakte.

Arbitrage

De wedstrijd in het Koning Willem II Stadion tussen RKC Waalwijk en Willem II zal onder leiding staan van scheidsrechter Bas Nijhuis. Nijhuis zal tijdens dit duel worden bijgestaan door assistenten Polman en Van Kampen. Verder is Shukrula de vierde official, Blank de VAR en Bodde de assistent VAR.

Liveverslag

Voor de supporters die zondagmiddag niet afreizen naar Tilburg, is de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Willem II live te zien op ESPN 1. Daarnaast kunnen de eigen clubkanalen in de gaten gehouden worden voor updates over de wedstrijd via het Twitterverslag en de Instagram Stories. Tot slot verzorgt Langstraat FM (106.8FM) live radioverslag van het duel.

Historie

De balans tegen Willem II in de Eredivisie is niet in het voordeel van de Geelblauwen. Zo speelden de twee rivalen 47 wedstrijden tegen elkaar en werd er 15 keer gewonnen, 7 keer gelijk gespeeld en 25 keer verloren. De laatste wedstrijd in het KNVB Beker toernooi werd echter overtuigend gewonnen: in Waalwijk werd maar liefst 3-0.