RKC Waalwijk Derby Cup: Plezier en respect op en naast het veld

De RKC Waalwijk Derby Cup is tot een einde gekomen, en wat was het weer een prachtige editie met enthousiaste en sportieve deelnemers! Gedurende twee maanden hebben 15 teams gestreden om een mooie beker, door te voetballen, respect te tonen naar elkaar en een positieve bijdrage te leveren aan de buurt.

De RKC Waalwijk Derby Cup is een 6 tegen 6 toernooi in de gemeente Waalwijk, waarbij jongens en meisjes van de leeftijd 9 t/m 12 jaar wekelijks wedstrijden spelen op verschillende veldjes in de wijk. Tijdens het toernooi gaat RKC Waalwijk op zoek naar het beste, sportiefste en meest respectvolle team uit de gemeente Waalwijk.

De Derby Cup begon met de kick-off. Hoewel er nog geen punten werden verdiend, werde de regels uitgelegd en de teams leerden elkaar kennen door middel van het spel "Derby of the court". Dit spel zorgde voor een dynamiek waarbij bij elk doelpunt een nieuw team het veld betrad, wat zorgde voor een voortdurende afwisseling en interactie.

De daaropvolgende weken werden er elke woensdag wedstrijdjes gespeeld in drie verschillende poules: de Champions-, Europa- en Conference League. Op verschillende veldjes in de gemeente werd er hard, maar bovenal sportief gestreden. Tijdens speelronde twee kwamen zelfs enkele spelers van RKC Waalwijk kijken bij elk veldje. Ze floten enkele wedstrijden als scheidsrechter en namen veel foto's met de kinderen, wat voor onvergetelijke momenten zorgde.

Speelronde drie was een speciale ronde, waarbij de teams niet op voetbalveldjes speelden, maar op de parkeerplaats van Albert Heijn Kaatsheuvel. Hier namen de kinderen deel aan een "Crazy 88", waar ondanks het mindere weer veel plezier aan werd beleefd. De teams kregen een lijst met verschillende opdrachten die ze in een relatief korte tijd moesten uitvoeren, wat zorgde voor veel hilarische momenten met veel plezier.

Naast deze leuke speelrondes kregen de teams ook de opdracht om iets te doen om hun buurt te helpen. Hieruit kwamen veel mooie initiatieven voort, zoals het creëren van een rolstoelvriendelijke speeltuin en een gymnastiekmiddag voor ouderen in het Antoniushof. 

Wij vinden het erg belangrijk dat de teams een 'Verbeter je wijk'-activiteit uitvoeren. Door zich in te zetten voor hun buurt, fungeren de teams als rolmodellen voor de buurtbewoners. Hun positieve acties inspireren anderen om ook bij te dragen aan een betere leefomgeving. Bovendoien helpen deze activiteiten om saamhorigheid te creëren in de buurt en dat is precies waar de Derby Cup om draait.

Er werd ook een themamiddag georganiseerd over respect op en rondom het voetbalveld. Tijdens deze bijeenkomst deelden hoofdtrainer Henk Fraser en assistent-trainer Adil Auassar hun uitgebreide ervaringen met de kinderen. De kinderen luisterden aandachtig naar hun verhalen en inzichten, en kregen vervolgens de gelegenheid om vragen te stellen. Dit interactieve element zorgde voor inspirerende en leerzame momenten, waarbij de kinderen veel opstaken over respect, zowel op het veld als daarbuiten. Aan het einde van de middag kregen alle teams de kans om zelf regels op te stellen voor hun eigen fictieve voetbalveldje, waarbij respect een centraal thema was. Deze activiteit stimuleerde hen om na te denken over hoe zij een positieve en respectvolle speelomgeving kunnen creëren.

Na al deze leerzame en sportieve dagen werd uiteindelijk het winnende team bekroond in de finaleronde van de Derby Cup. Alle spelers hebben een medaille in ontvangst mogen nemen en de nummers één van de Europa- en Conference league hebben een beker naar huis mogen nemen. Uiteindelijk waren De WSC Goatjes de grote winnaars van de RKC Waalwijk Derby Cup, zij konden hun voetbalprestaties het best combineren met sportiviteit en respect op het voetbalveld.