Geel en Blauw maakt Groen: Een duurzaam project van RKC Waalwijk

RKC Waalwijk zet zich steeds meer in voor duurzaamheid, zowel binnen de club als daarbuiten. De nieuwste pilot ‘Geel en Blauw maakt Groen’, is een prachtig voorbeeld van hoe wij deze missie vertalen naar de jonge generatie in Waalwijk. Dit vijfweekse project, waar op dit moment een pilot voor draait, is speciaal ontworpen voor leerlingen uit groep 8 en combineert educatie met actie op het gebied van duurzaamheid.

Bij ‘Geel en Blauw maakt Groen’ draait alles om het bewustmaken en activeren van jongeren rondom duurzaamheidsvraagstukken die spelen rondom het Mandemakers Stadion. Leerlingen krijgen de kans om zelf problemen te achterhalen en creatieve oplossingen te bedenken. Denk aan uitdagingen zoals het verminderen van zwerfafval op wedstrijddagen of hoe de club energieverbruik kan verminderen.

Elke leerling wordt een jonge onderzoeker en uitvinder. Ze gaan niet alleen op school aan de slag, maar ook thuis worden ze uitgedaagd met 'groene' opdrachten. Minder lang douchen, stekkers uit stopcontacten halen en het onderzoeken van biodiversiteit in hun eigen wijk. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe ze hun dagelijkse routine kunnen verduurzamen.

Een van de meest creatieve activiteiten is het bouwen van een insectenhotel. Dit project helpt niet alleen de lokale insectenpopulatie, maar geeft de leerlingen ook inzicht in het belang van biodiversiteit. Daarnaast zorgen de leerlingen voor een plantje in de klas, dat ze uiteindelijk mee naar huis nemen om in de tuin te planten. Dit alles wordt ondersteund met instructievideo’s die de leerlingen stap voor stap begeleiden.

Aan het einde van de vijf weken krijgen de leerlingen de kans om hun oplossingen te pitchen. Hiermee maken we ‘Geel en Blauw maakt Groen’ meer dan alleen een schoolproject; het is een initiatief dat de toekomstige generaties van Waalwijk inspireert en motiveert om een actieve rol te spelen in het verduurzamen van hun omgeving. Door jongeren te betrekken bij de echte problemen en oplossingen, bouwen we samen aan een groenere toekomst.